Η θάλασσα σου, ο ουρανός μου.

Μην αποζητάς την ταύτιση. Γιατί θες να είσαι με κόσμο όπου κοιτάτε όλοι σας τη θάλασσα και όλοι σας βλέπετε το ίδιο;
Πώς θα μάθεις ότι η θάλασσα δεν είναι μόνο νερό;

Είναι σημαντικό να διαμορφώνουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας- την κρίση μας, τα συναισθήματα μας. Είναι όμορφο να βρίσκεις ανθρώπους που ασπάζονται τις ίδιες αξίες με σένα για τη ζωή. Είναι ανακουφιστικό να ξαπλώνεις με κάποιον με τον οποίο δε θα μαλώνεις επί δύο ώρες για το ποια είναι τελικά η έννοια της ευτυχίας, να την αντιλαμβάνεστε και οι δυό το ίδιο.
Είναι όμως αυτό που θα σε κάνει να προχωρήσεις;

Το ξέρω, έρχονται στιγμές που θες να χτυπήσεις το κεφάλι τους στον τοίχο. Θα αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να το πιστεύει αυτό. Ομως όταν όλα καταλαγιάσουν, θα δεις πως όχι μόνο μπορεί να το πιστεύει αλλά να έχει τελικά και δίκιο. Γιατί το άγνωστο σε σένα, δεν είναι κατ’ανάγκην και λάθος. Σε ξεβολεύει, πιθανόν, γιατί αλλιώς τα είχες στο μυαλό σου και είναι μεγάλη φασαρία να δεις και την άλλη πλευρά.
Ισως πάλι και να μην καταλάβεις ποτέ γιατί σκέφτεται έτσι. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Δε χρειάζεται να τα καταλαβαίνουμε όλα. Αρκεί να τα σεβόμαστε.

Για να αναπτυχθείς, λοιπόν, πρέπει να συνειδητοποιήσεις αλλά κυρίως να αποδεχτείς πως δεν σκέφτονται όλοι όπως εσύ. Και έτσι θα βρεις ξανά τη χαμένη σου ηρεμία. Ναι, αυτή που χαλούσες για να βγάλεις συμπεράσματα για το πως νιώθουν οι άλλοι, γιατί λειτουργούν με τον έναν τρόπο και όχι με το δικό σου.
Ομως δεν ωφελούν πάντα τα συμπεράσματα, μερικές φορές η απάντηση είναι μία και είναι πολύ απλή. Ετσι ξέρουν. Επειδή αυτό που γνωρίζουν δε συμφωνεί με αυτό που εσύ γνωρίζεις, δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από ακριβώς αυτό: Σκέφτεστε διαφορετικά. Κανείς δεν είναι σωστός, κανείς δεν είναι λάθος. Μη ψάχνεις να επιρρίψεις ευθύνες, να αναγνωριστεί το δίκιο σου. Είπαμε, δε χρειάζεται να καταλάβεις γιατί είστε διαφορετικοί.
Μπορείς απλώς να τους θαυμάσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου, είτε με αυτούς- αν αντέχεις- είτε χωρίς αυτούς.

Και να θυμάσαι, που και που, αυτό που σίγουρα ξες αλλά κάνεις πως το ξεχνάς. Αυτοί που υπνωτίζουν περίτεχνα τα χρόνια μας είναι ίσως εθιστικοί, αλλά αυτοί που ενοχλώντας μας, μας κάνουν καλύτερους είναι πολύτιμοι.
Και υπάρχουν γύρω σου, είναι εύκολο να τους εντοπίσεις. Είναι αυτοί που σε βοηθούν να διαχωρίσεις τη λογική απ’το συναίσθημα, όταν δε σου είναι και πολύ εύκολο. Που παίρνουν την πιο ρεαλιστική απόφαση, όταν πνίγεσαι σε αλληγορικούς λαβύρινθους. Που θα σε ταρακουνήσουν όταν βουλιάζεις, δε θα βουλιάζουν μαζί σου. Που θα σε σώσουν όχι γιατί είναι κάποιοι αυτοί, αλλά γιατί προσπαθούν με όλο τους το είναι να κάνουν εσένα να νιώσεις κάποιος. Και θα τα καταφέρουν, αν τους το επιτρέψεις.

Η επιλογή είναι πάντα δική σου. Μπορεί να θες μιά ζωή μόνο με ονειροπόλους ή μόνο με ρεαλιστές. Μόνο με ευαίσθητους ή ψυχρούς εκτελεστές. Με σοβαροφανείς ή αληθινούς. Ιδιους με σένα ή ολότελα διαφορετικούς. Εσύ θα κρίνεις πόσα άλλα χωράνε στο δικό σου ένα, πόσο χαλάσματα αντέχει ο εγωισμός σου, πόσες αλήθειες θα αγνοήσεις και πόσες οπτικές αντέχεις. Ειναι όμως καλό, καλό για σένα, να μάθεις να αντέχεις όσες πιο πολλές μπορείς. Εχεις την ευκαιρία να έχεις έξω από σένα, δεκάδες ψυχές, δεκάδες μυαλά. Θα σου μάθουν να σκέφτεσαι απ’την αρχή, να νιώθεις απ’την αρχή. Μην τη χάσεις αυτή την ευκαιρία.

Αν σου έχει συμβεί, θα ξέρεις ότι είναι μαγικό να έχεις μία γνώμη και να’ρχεται κάποιος να στην αλλάζει. Να τον αφήνεις να το κάνει.Με επιχειρήματα να ξεδιπλώνει μία σκέψη που στην αρχή σου φαίνεται ίσως και ηλίθια, κι όμως να σε κάνει να τη διαλέγεις, χίλιες φορές, απ’τη δική σου γνωστή λογική. Μάθε να μην σε ενοχλεί, μάθε να το αποζητάς.

Γιατί είναι πολύ ωραία η θάλασσα όταν τη βλέπετε όλοι σα νερό. Αλλά είναι ακόμα ομορφότερη όταν την κοιτάς με κάποιον που στη δείχνει για ουρανό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s