Όλοι μας έχουμε γνωρίσει τον εξής ένα τύπο, με τον οποίο όποτε κι αν συναντηθούμε θα επιδοθούμε σε ένα ολιγόλεπτο small talk –ελληνιστί ψιλοκουβέντα- για το τι κάνουμε, πώς ήταν η μέρα μας, αν φάγαμε, πόσο κουρασμένοι νιώθουμε (αν νιώθουμε), πού θα πάμε το βράδυ και για το τι καινούριες ασχολίες έχουν μπει στη ζωή μας. Συνήθως δε μας πολυακούει, ούτε κι εμείς αυτόν. Κουνάμε συγκαταβατικά το κεφάλι, περιμένοντας να έρθει η σειρά μας για να συμβάλλουμε σε αυτό το ανούσιο και συνεχές μοτίβο.

Είτε είναι ερωτικό είτε φιλικό το ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ σας, και που σας κάνει να ανταλλάσετε έστω και αυτές τις λίγες κουβέντες, δεν μπορεί να μην έχεις αναρωτηθεί γιατί εσείς οι δύο δεν έχετε καταφέρει ποτέ να κάνετε μία συζήτηση ολοκληρωμένη, με αρχή, μέση και τέλος. Μία συζήτηση που θα θίγει και άλλα θέματα, πέραν των τετριμμένων, με ουσιαστικές προεκτάσεις, ώστε να καταλάβεις κι εσύ βρε παιδί μου, αν τελικά ταιριάζετε. Να μάθεις τον άλλον και να σε μάθει κι αυτός.

Δύο τα τινά. Ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει μία ελαττωμένη διανοητική ικανότητα, που του απαγορεύει να εμβαθύνει στο οτιδήποτε και να παραμείνει προσηλωμένος στο ίδιο θέμα πάνω από τρία λεπτά ή του είναι τόσο αδιάφορη η ύπαρξή σου, που –αναλόγως με το τι ζητάει από σένα- διατηρεί την επικοινωνία σας κομμένη και ραμμένη στα πολύ βασικά. Σ’ αυτά που θα του επιτρέψουν, όποτε το θελήσει, να επωφεληθεί από σένα. Τόσο, ώστε και να μην χάσετε την επαφή μεταξύ σας, τόσο όμως και ώστε να μην υπάρξουν προσδοκίες να γίνει αυτή η επαφή πιο σοβαρή.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την ύπαρξη των ηλιθίων. Είναι πιο σπάνιο στατιστικά να έχεις μπλέξει με δίποδη αμοιβάδα, αλλά δεν είναι απίθανο. Πρέπει, επομένως, πρώτα να ελέγξεις μήπως φταίει το iq του συνομιλητή σου. Διότι αν φταίει, λυπάμαι αλλά λύση δεν υπάρχει. Πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι μέχρι εκεί είστε. Η συνεννόησή σας και όσα ποτέ σου θα μάθεις για αυτόν, θα αφορούν μονίμως και αποκλειστικά επιδερμικά θέματα της καθημερινότητάς του, όπως για παράδειγμα το ότι ξεκίνησε να μαθαίνει ισπανικά. Δε θα μάθεις ποτέ γιατί διάλεξε τα ισπανικά. Αν θα μετοικήσει στην Ισπανία, επειδή του αρέσει η παέλια ή επειδή είναι φαν του Αλμοδόβαρ. Πάρ’ το απόφαση και μην το κουράζεις άλλο.

Αν όμως, έχεις πέσει στην περίπτωση εκείνου που είναι πλήρως ικανός να συνδιαλεχθεί για τα πάντα, όμως επιλέγει να μην το κάνει μαζί σου, είσαι θα έλεγα τυχερός μέσα στην ατυχία σου. Γιατί αυτό μπορεί να διορθωθεί. Μπορεί όμως και όχι.

Ας πάρουμε και τις δύο περιπτώσεις.
Αν είστε φίλοι, μπορείς να προσαρμοστείς στη δομή της σχέσης που χτίζετε, και να χρησιμοποιήσετε ο ένας τον άλλον ως τον φίλο-αποκούμπι, τον φίλο-μπαλαντέρ. Σου λείπει παρέα να πας για τρέξιμο; Του τηλεφωνείς. Του λείπει έκτος για να κλείσει μπουκάλι στα μπουζούκια; Σου τηλεφωνεί. Σας λείπει τέταρτος για μπιρίμπα; Το ίδιο Και ούτε απολογίες γιατί χάθηκες τόσο καιρό, ούτε γιατί χώρισες και δεν το ειδοποίησες. Κλείνετε μπιριμπάκια, μαζεύετε την τράπουλα και πάει ο καθένας σπίτι του.

Αν πάλι γυροφέρνετε το ερωτικό, πρέπει επειγόντως αρχικά να ξεκαθαρίσεις τι θες εσύ, ώστε να αποφύγεις περιττές στενοχώριες.
Αίτια της έλλειψης ενδιαφέροντός του για τη ζωή, τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις σου, δεν είναι ούτε το ότι σε παίζει για να σε καψουρέψει, ούτε το ότι κάνει τον δύσκολο γιατί έχει δαγκώσει τη λαμαρίνα μαζί σου και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Αυτά είναι παραμυθάκια που πολύ ευχάριστα λέμε στον εαυτό μας για να μας χρυσώσουμε το χάπι.

Αν δε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για να σε μάθει λίγο παραπάνω ή που σε θέλει μόνο για σεξ χωρίς άλλες υποχρεώσεις, ή που ακόμα είναι σε περίοδο ανίχνευσης. Μιλάει με πολλά άτομα μέχρι να βρει αυτό που θα του τραβήξει το ενδιαφέρον για κάτι παραπάνω. Και καλό θα ήταν, αν ισχύει αυτό το τελευταίο, να αρχίσεις να του δίνεις λόγους για να είσαι εσύ αυτό που τελικά θα προσέξει. Αν πάλι ισχύει το πρώτο, πρέπει να απαντήσεις ειλικρινά στο ερώτημα. Σου αρκεί το σκέτο σεξ που πιθανότατα θέλει από σένα; Εφόσον η απάντηση είναι ναι, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Εφόσον είναι όχι, επίσης.

Εν τέλει, οφείλουμε να  αντιληφθούμε ότι οι σχέσεις, όποιου είδους, δεν αποτελούνται ποτέ από έναν. Είστε και οι δύο υπεύθυνοι της ποιότητας των κουβεντών που ανταλλάζετε. Εάν δε σε καλύπτει η επαφή που έχεις με τον οποιονδήποτε άνθρωπο στη ζωή σου, δεν έχεις παρά ή να την αναπροσαρμόσεις ή να την εγκαταλείψεις.
Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μιλά, να ανοίγεται και να δίνει τις πιο προσωπικές του πληροφορίες στον οποιονδήποτε.
Και αντίστοιχα κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται μία αδιάφορη συναναστροφή.

It’s up to you, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι!

Advertisements